Man behöver inte krångla till det så mycket för att få ett gott bröd tycker jag, så här kommer ett ur-enkelt recept på ett bröd som jag bakade mycket när alla barnen bodde hemma.
Ofta sitter man med småskvättar av diverse mjölsorter i skafferiet och det kan man använda till det här om man vill:) Vill man inte blanda så tar man vetemjöl rakt av!
Långpannebröd
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 12 dl vatten
- 1 msk salt
- 2 msk socker eller 1/2-1 dl sirap
- 2 kg mjöl av valfri sort, skåprensning kanske;)
- lite olika frön, typ linfrö, rostade solroskärnor, russin ??
Blanda ut jästen i 37 gradigt vatten
Rör ner det rumsvarma smöret, eller smält det med vattnet om det känns smidigare.
Tillsätt salt, socker, frön och till sist mjölet.
Jäs degen 1 timme
Baka ut till 4 limpor i samma långpanna, eller 8 små.
Smörj med lite matolja mellan bröden så det lossar lättare från varandra efter gräddningen.
Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme, eller sätt in dom i kall ugn och låt dom jäsa i ugnen medan den blir varm.
Smörj med lite matolja mellan bröden så det lossar lättare från varandra efter gräddningen.
Låt jäsa under bakduk ytterligare en halvtimme, eller sätt in dom i kall ugn och låt dom jäsa i ugnen medan den blir varm.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter i 200 grader och till färgen känns fin.
Mjöl som jag använde idag var grahamsmjöl ca 3dl, vetemjöl special ca 5 dl och resten vanligt vetemjöl.
Använder man rågmjöl eller rågsikt kan man använda lite brödkryddor för att piffa till det lite extra:)
Ha de så gott!